Evenement

Het ontstaan

In 1963 stelde de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, dat iedere gezonde overheidsambtenaar in 20 uur 50 mijlen (80 kilometer) moest kunnen lopen. Dat werd opgepakt in de VS en daar werd een tocht georganiseerd. Over deze tocht werd een artikel geschreven in Nederland. De toenmalige voorzitter van JOEK Someren, Jan Wijnen, las dit verslag en kwam op het idee om zo’n tocht ook in Someren te organiseren. Dat deze beslissing zulke verstrekkende gevolgen voor de organisatie zou hebben, was toen nog niet te voorzien.

 De ontwikkeling

In het eerste jaar (1963) deden iets meer dan 100 wandelaars mee, het ’topjaar’ van de 25e Kennedymars in 1987 telde ruim 6000 deelnemers. Inmiddels is het deelnemers aantal gestabiliseerd op 2500 wandelaars. Om tegemoet te komen aan een doelgroep waarvoor 80 kilometer te hoog is gegrepen heeft de JOEK in 1993 de het Rondje Someren geïntroduceerd. Deze tocht trekt jaarlijks zo’n 2000 wandelaars en wordt door velen gebruikt als voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse.

De 10e Kennedymars

De 10e Kennedymars van 1972 werd ingeluid door een feestweek voor jong en oud. Door een jarenlang zuinig beleid is ƒ2.000,- gereserveerd voor een groots volksfeest. Er wordt een krant met een oplage van 5.000 exemplaren uitgegeven, die door eigen leden wordt bezorgd waardoor van de bespaarde bezorgkosten een vat bier gekocht kan worden. Ook wordt in dit jaar de eerste Minimars georganiseerd wat meteen een enorm succes is. Op zondag 2 juli weten vier deelnemers de Kennedymars voor de tiende maal uit te lopen en krijgen een medaille met een gouden kroontje.

De 25e Kennedymars

Ook het jubileumjaar van de 25e Kennedymars in 1987 is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Er werden diverse activiteiten georganiseerd en hier werden maar liefst twee weken voor uitgetrokken. Dit begon met het aanbieden van een tekstplaat van het JOEK aan de gemeente Someren die heden ten dage nog het bordes van het gemeentehuis siert. Daarnaast was er een tentoonstelling over 25 jaar Kennedymars met affiches, medailles, foto’s en zelfs een videoimpressie. Op 4 juli vertrekken er een recordaantal van 6023 deelnemers, 1000 vanaf het Wilhelminaplein en de rest vanaf openluchtzwembad de Diepsteeckel.

De 50e Kennedymars

Op vrijdag 18 mei 2012, 50 dagen voor de 50e editie van de Kennedymars vond de aftrap plaats van een heus jubileumjaar met de opening van een expositie. De expositie bestond uit een mooie verzameling van dierbare herinneringen welke werden getoond in de etalage van een pand aan het Wilhelminaplein. Op diezelfde vrijdag vond ook een vrijwilligersfeest plaats voor iedereen die de afgelopen 50 jaar klaar stond voor de Kennedymars. Het feest was geheel in de stijl van de Kennedymars; zo werden alle vrijwilligers ontvangen door de vaste binnenpraters Piet van de Laar en Wim van de Moosdijk en werd er later op de avond een ceremonie gehouden. Tijdens deze avond werd ook de “Kennedymars Glossy” gepresenteerd. Een naslagwerk over 50 jaar Kennedymars met als titel ‘een tocht door de tijd’ en waarmee het door JOEK gekozen goede doel “Sarakari” werd gesteund. Eveneens werd er dat jaar een “Someren Got Talent” show georganiseerd in de ruchte en een heuse Drive-In Bioscoop avond waarbij jong en oud kon genieten van de film “Grease” en van verse popcorn gemaakt in een Amerikaanse truck.

De Organisatie

Als vereniging met meer dan 200 leden is JOEK de trotse organisator van de Kennedymars. Daarnaast krijgt JOEK tijdens het weekend de hulp van meer dan 500 vrijwilligers en vormen zij de motor achter de Kennedymars. Al sinds 1963 organiseert JOEK het Kennedymars evenement. Maar JOEK is meer. JOEK is een jonge, bruisende vereniging die veel in haar mars heeft. Zo worden er activiteiten georganiseerd op cultureel, educatief en sportief gebied. Ook maatschappelijk proberen we ons steentje bij te dragen voor de Somerense gemeenschap.

Het Bestuur

Het dagelijks bestuur van onze organisatie bestaat uit een voorzitter, een penningmeester, een secretaris en zes blok-coördinatoren.

Mascotte “Jack”

Ieder jaar krijgt de Kennedymars hoog bezoek uit de Verenigde Staten! Niemand minder dan President Jack, de mascotte van de Kennedymars, is dan namelijk in Someren te vinden. Jack is een vrolijk en sportief figuur die morele steun beidt aan de (kleine) wandelaars. Zowel tijdens de voorinschrijvingen op het Wilhelminaplein als tijdens het Kennedymarsweekend kun je hem ontmoeten wanneer hij zijn rondje maakt over de markt, meefeest met de bezoekers op het plein of ‘high fives’ uitdeelt aan de trotse lopertjes van de Mini Kennedymars. Vergeet niet even een selfie te maken want daar is onze Jack namelijk dol op!

De Sfeerprijs

De Kennedymars in Someren staat onder andere bekend om de gezelligheid. Om deze gezelligheid in de dorpen langs de route in te stimuleren roept de organisatie van de Kennedymars jaarlijks een winnaar uit van de ‘sfeerprijs’. Aanmelding hiervoor is niet nodig; een deskundige jury is tijdens het weekend actief om mogelijke winnaars te spotten. Een bijzondere winnaar uit het verleden is woonzorgcentrum Sonnehove. Sinds enkele jaren slagen bewoners, personeel en andere belangstellenden er in om Sonnehove om te toveren tot een zeer feestelijke passage voor de Mini Kennedymars. Het is bijzonder om te zien hoe jong en oud elkaar ontmoeten en aanmoedigen. > Winnaars Sfeerprijzen

Kom ons helpen

Vele handen maken licht werk. Dit geldt natuurlijk ook voor de organisatie van de Kennedymars. Vandaar dat we graag een beroep doen op eenieder die hun steentje wil bijdragen. Check de mogelijkheden en deel mee in het gevoel van trots dat wij als vrijwilliger graag met jullie delen!

Meer informatie:

JOEK Lid Vrijwilliger

Sponsoren