Weetjes

The Big Walk

De Kennedymars is weliswaar vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963), maar het was zijn sportieve broer Robert ‘Bobby’ F. Kennedy die hem daadwerkelijk voor het eerst liep op 9 februari 1963. Deze toenmalige minister van Justitie ging hiermee de uitdaging aan die even daarvoor door de president en diens perschef Pierre Salinger was uitgesproken als respons op een oud document uitgevaardigd in 1908 door Teddy Roosevelt. In dit document, een Presidental Order, stond geschreven dat alle marine-officieren in staat moesten zijn om 50 mijl te wandelen binnen 20 uur. De tocht groeit in de loop der jaren uit tot een waar wandelevenement in verschillende Amerikaanse staten. De populariteit is vooral te danken aan de media. Zo plaatste het populaire Amerikaanse tijdschrift ‘Life’ op de cover van het nummer van 22 januari 1963 de volgende tekst die vervolgens heel de wereld over ging: “THE BIG WALK. Can you do 50 miles? Marines do it, Bobby Kennedy does it, 10-year-olds do it”. Op dat moment sloeg de wandelrage dus ook over naar Engeland. Toen daarvan op de televisie beelden werden vertoond, wilde men ook in Nederland die uitdaging aangaan. De Kennedymarsen in Someren, Sittard en Bergeijk waren hiermee een feit.

Het Geheim van het Geel

In de jaren zeventig is bierbrouwerij “Skol” de eerste grote sponsor, dit mede dankzij Stef Velings, die in die jaren in Someren een groothandel in drank heeft. In het logo van Skol domineert de kleur geel, zoals ook de kratten waarin de flessen bier zitten. In die tijd krijgt het bestuur kostuums aangeboden door Skol, maar wel met de restrictie dat, naast de zwarte pantalon, de colberts in het geel moeten worden uitgevoerd. Deze sponsoring geldt als de basis voor het ontwerp van het latere logo en alle andere vormen van promotie-uitingen, waarin om die reden dus de speciale kleur geel overheerst. Skol is een internationaal biermerk en dat blijkt wel uit het feit dat de firma werd opgericht als joint venture tussen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zweden en België, met als doel het creëren van een merk dat wereldwijd geproduceerd en vermarkt kon worden. Inmiddels is Skol het populairste bier in Brazilië, maar is het in Nederland niet of nauwelijks meer verkrijgbaar. De naam komt van het Scandinavische woord “Skål”, wat “Proost” betekent. Inmiddels is Skol het populairste bier in Brazilië, met een marktaandeel van een 33% en dus de kleur van JOEK en daarmee ook de Kennedymars.

Een Pastoor als (ere)lid

Van augustus 1967 tot januari 1979 woont en werkt Cees Rombauts in Someren. Hij is er kapelaan. In die functie bekleedt hij de rol van ‘geestelijk adviseur’. Dat doet hij bij de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren), maar ook bij JOEK en haar voorganger KJM (Katholieke Jongen Middenstand). In die tijd is de taakverdeling tussen de pastoor en de kapelaan heel duidelijk. De pastoor onderhoudt de contacten met de boeren en de kapelaan met de jongeren, dus ook met de jonge middenstand. Leuk weetje is dat Cees tot 1972 in het eerste voetbalelftal van Someren speelde. Uit die tijd stamt ook zijn dubbelzinnige bijnaam ‘Kappie‘. Cees is inmiddels bijna 80 jaar en woont in Erp, waar hij sinds 1979 pastoor is. Hij oogt kwek, denkt snel en staat nog steeds midden in de samenleving. Zo bezocht hij op woensdag 22 februari onze jaarvergadering waar hij zijn jublileum vierde en werd gehuldigd als 50-jarig lid.

Kom ons helpen

Vele handen maken licht werk. Dit geldt natuurlijk ook voor de organisatie van de Kennedymars. Vandaar dat we graag een beroep doen op eenieder die hun steentje wil bijdragen. Check de mogelijkheden en deel mee in het gevoel van trots dat wij als vrijwilliger graag met jullie delen!

Meer informatie:

JOEK Lid Vrijwilliger

Sponsoren