Vrijwilliger van het Jaar

Peter Sanders (2019)

Tijdens de jaarlijkse korte bespreking, ter voorbereiding van het Kennedymars-weekend, werd vrijwilliger Peter Sanders verrast met extra bezoek. “Er kwamen onverwacht nog twee bestuursleden van JOEK het kantoor binnen, met in hun handen bloemen en een mooie oorkonde. Een complete verrassing!”

Peter is samen met zijn vrouw Lianne de drijvende kracht achter Budovereniging De Hechte Band uit Mierlo. Met de leden van de budovereniging regelt Peter de beveiliging van de route in Mierlo. Dit doet hij al 25 jaar. Peter is erg gedreven en betrokken en zorgt ervoor dat de doortocht in Mierlo veilig verloopt. Hij zoekt zelf vrijwilligers, deelt hesjes uit, zet iedereen op zijn plaats en lost problemen op. Wij hoeven ons nooit zorgen te maken over de beveiliging in Mierlo. Hij is een voorbeeld voor andere vrijwilligers.

Daarom werd Peter dit jaar verrast met de benoeming tot ‘Vrijwilliger van het jaar’. Tijdens de start krijgt hij ook de eer om de vlag te hijsen. Wij feliciteren Peter met deze titel en hopen nog vele jaren gebruik te mogen maken van zijn verdiensten!

 

Peer van Kemenade (2018)

“Als de Kennedymars niet meer door Heusden komt, dan stop ik”, zei Peer van Kemenade al een tijdje. Met de nieuwe route is de passage door Heusden en daarmee ook de post bij De Pandoer komen te vervallen. Peer was inderdaad van plan om te stoppen, maar we hebben eens contact met hem opgenomen met de vraag of hij niet toch nog iets voor de Kennedymars wil betekenen. Peer is daar graag toe bereid en zo is hij ook in 2018 actief, dit keer bij de pendeldienst. Om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet, is Peer benoemd tot ‘Vrijwilliger van het Jaar’.

Peer van Kemenade zorgde er meer dan 25 jaar voor dat de post in Heusden werd ingericht. Ook de invulling van de post werd door hem geregeld. Peer was nooit te beroerd om een tweede dienst te draaien als ze mensen te kort kwamen. Verder kon hij lezen en schrijven met de uitbaters van De Pandoer en regelde hij dat de vrijwilligers niets te kort kwamen. Jarenlang hoefde de organisatie van de Kennedymars zich geen zorgen te maken of alles wel goed geregeld was op de post in Heusden. Dankzij Peer kon iedereen erop vertrouwen dat het goed kwam.

Peer, hartelijk bedankt voor je inzet en van harte gefeliciteerd met de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’!

Gerty Hendriks (2017)

De eer om jezelf een jaar lang vrijwilliger van het jaar te mogen noemen gaat dit jaar naar Gerty Hendriks. Goed gezien, hardwerkend, onopvallend en vaak achter de schermen. Gerty is voorzitter van EHBO vereniging Someren. Ze is duidelijk, gedreven en voor vele vrijwilligers hét aanspreekpunt. Al vele jaren draait ze mee tijdens het Kennedymarsweekend en dat begint voor haar met de Mini Kennedymars. Met een spontane maar zeer deskundige blik houdt ze ook de jongere lopertjes goed in de gaten. Tijdens de 80 kilometer mars is ze postleider op de centrale medische post. Zij enthousiasmeert de vele andere EHBO’ers en samen zorgen zij op de finish, op het plein, de Kennedymarkt en bij de medische post voor wandelaars en publiek. Een spil binnen het team EHBO Someren maar zeker ook in de samenwerking met andere verenigingen. Gerty is naast de Kennedymars namelijk ook regelmatig te vinden op andere evenementen.

Annie Hoeben (2016)

We kunnen de Kennedymars niet organiseren zonder de inzet van al onze vrijwilligers. En hoe cliché het ook klinkt, iedere vrijwilliger is voor ons even waardevol. Elk jaar zetten we één vrijwilliger extra in het zonnetje. De vrijwilliger van 2016 is Anny Hoeben geworden. Anny woont in de Meidoornstraat in Someren-Eind, is getrouwd met Bert en is 65 jaar jong. In Someren-Eind zorgt zij al bijna 30 jaar lang voor de bezetting van diverse posten. Andere vrijwilligers omschrijven haar als een vrouw uit duizenden om mee samen te werken. Anny, van harte gefeliciteerd met deze titel. We hopen dat je nog lang betrokken blijft bij de Kennedymars!

Frank Bijnen (2015)

Dit jaar hebben wij gekozen voor een vrijwilliger van het jaar die velen van u misschien niet kennen. Het gaat deze keer om een persoon die vooral achter de schermen actief is. En wel letterlijk achter de schermen. Tijdens de voorbereidingen achter het scherm van de computer, tijdens het weekend achter het scherm van de uitschrijftent. De vrijwilliger van het jaar 2015 is geworden: Frank Bijnen. Frank is al vele jaren onze steun en toeverlaat bij het onderdeel automatisering. Hij is het brein achter het inschrijfprogramma, een programmeur in hart en nieren met een goed gevoel voor humor. Tijdens het weekend helpt Frank ons met de volledige digitale registratie van de wandelaars, de registratie van de doorkomsttijden en de uitrol van de lopersuitdraai. Daarbij is niets teveel gevraagd en is hij zeer meedenkend in het beantwoorden van de vragen van de wandelaars. Frank, de titel is je gegund. Dank voor al jouw inspanningen!

De Bessembloasers (2014)

Jaarlijks mogen wij als vereniging tijdens het Kennedymars-weekend rekenen op de hulp van vele honderden vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers is het voor ons niet mogelijk dit evenement te organiseren. Het is daarom dan ook dat wij jaarlijks een ‘vrijwilliger van het jaar’ benoemen. Dit jaar is er dat niet één maar zijn er dat een kleine 20. Onze dank gaat uit naar De Bessembloasers!Wie kent ze niet? Deze hofkapel van Carnavalsvereniging De Keijepoal uit Someren-Heide bestaat op dit moment uit 18 leden en is al ruim 30 jaar actief tijdens het Kennedymarsweekend. Wij besteden jaarlijks veel aandacht aan het zoeken naar ‘muziek onderweg’. Dat vullen we grotendeels in met blaaskapellen. De Bessembloasers zijn traditiegetrouw op zaterdagavond te vinden bij Restaurant en Zalencentrum Heidehof. Zij zijn, na ongeveer 6 km lopen, de eerste blaaskapel die de lopers horen op de route. Wat daarnaast bijzonder is, is dat de Bessembloasers al vanaf 2007 aanwezig zijn tijdens het ‘bedankrondje’ langs de Kasteleins. Dat is de afsluiting van het Kennedymarsweekend door de organisatie en de kasteleins. Betekent dus dat zij al vele jaren twee avonden van het Kennedymars weekend geheel belangeloos hun muzikale talenten laten horen. Een hele mooie prestatie waarvoor wij ze graag bedanken en op deze manier in het zonnetje willen zetten. Bedankt allemaal en tot horens!!

Wim van den Bosch (2013)

Al vanaf de 16e Kennedymars is hij elk 1e weekend van juli in touw. De eerste drie heeft hij zelf meegelopen. Wim van den Bosch, expert op het gebied van geluid, draagt de Kennedymars van Someren een warm hart toe. Al heel wat uurtjes heeft hij in het evenement gestopt. Deels vanuit zijn professie en grotendeels als vrijwilliger. In de straten hangt hij boxen neer, zorgt hij voor het geluid op de geluidswagen, de volksliederen en overige muziek op het markttraject. Na al die jaren weet Wim te vertellen dat er elk jaar weer dingen ingevoerd worden die 10 jaar geleden zijn afgeschaft, en andersom. Zelf woont Wim in Asten, maar dat is nooit een probleem geweest. De verenigingen in Someren zien hem graag over de brug komen. Met zijn betrokkenheid en deskundigheid zorgt hij voor een perfect verloop van het evenement. Hij staat niet graag op de voorgrond, maar toch willen we hem een keer in het zonnetje zetten. Wim, bedankt voor je jarenlange inzet en dankzij jou en vele andere vrijwilligers is het mogelijk om jaarlijks weer een fantastische Kennedymars te organiseren!

Mari Heesakkers (2012)

Mari Heesakkers is dit jaar door JOEK verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Hij zet zich al ruim 15 jaar op een zeer enthousiaste en gedreven manier in voor de Kennedymars. Dit doet hij vanuit zijn functie als veiligheidscoördinator van Politie, in een prima samenwerking met de veiligheidscoördinator en Marsleider van de organisatie Kennedymars. Hij is o.a. belast met de organisatie, planning en het draaiboek voor alle activiteiten met betrekking tot de veiligheid rondom de Kennedymars. Dit geldt niet alleen voor alle zaken in het dorp, maar ook in de regio rondom de route van de Kennedymars. De gedrevenheid die Mari heeft richting de Kennedymars komt o.a. naar voren in de vele uren die hij in zijn vrije tijd bezig is met de Kennedymars. Zo heeft hij zich in de loop der jaren bijvoorbeeld ingezet voor het vergroten van de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers. Middels het opstellen van trainingshandleidingen en het geven van trainingen op maat, heeft hij de diverse vrijwilligers steeds bewuster gemaakt van de rol die het aspect veiligheid in en rondom de Kennedymars speelt. Hierin is hij een ware kartrekker gebleken. We kunnen dan ook stellen dat door Mari’s toedoen en gedrevenheid de veiligheid van de wandelaars en vrijwilligers tijdens de Kennedymars enorm verbeterd is. Ook in zijn werk heeft Mari zich sterk gemaakt voor de Kennedymars. Mede door hem is het korps dat zich bezighoudt met de mars, uitgegroeid naar soms wel meer dan 100 agenten. Daarnaast is ook het materieel dat onder zijn leiding ingezet wordt, steeds functioneler geworden. In de diverse overlegstructuren rondom de Kennedymars is Mari altijd een bindende factor geweest. Zo voerde hij gemeentelijk overleg, was hij aanwezig bij de besprekingen over de Mini Kennedymars en sprak daarnaast ook met de kasteleins in de betrokken dorpen om de veiligheid te kunnen waarborgen. Daarnaast ging Mari ook altijd graag mee naar het overleg met andere gemeenten zoals Geldrop, Deurne of Helmond. Naast zijn uitstekende organisatorische kwaliteiten, is Mari een open, goed gehumeurde persoonlijkheid die graag klaar staat voor de medemens. Wij hopen dan ook dat hij ons nog vele jaren zal adviseren en assisteren bij de organisatie van de Kennedymars. Kortom: Mari Heesakkers; een voorbeeld van een échte vrijwilliger en een zeer gewaardeerd en gerespecteerd persoon, die de titel ‘vrijwilliger van het jaar’ dan ook met verve verdient. Mari bedankt voor de inzet gedurende de afgelopen jaren en van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding!

Math Knippenberg (2011)

Ruim vijftien jaar geleden kwam Math Knippenberg via Ferry Pape in contact met de Kennedymars. Ondertussen is Math een niet meer weg te denken persoonlijkheid tussen al diegenen die zich jaarlijks vrijwillig inzetten om de Kennedymars uit te laten groeien tot een prachtig evenement voor zowel wandelaars als bezoekers. Math houdt zich bezig met de beveiliging op en rondom de route. Door zijn sterke contacten met diverse verenigingen in Mierlo, het dorp waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont, heeft hij in de loop der jaren een team van vrijwilligers om zich heen verzameld. Zo is Math al jaren lid van Gilde St. Sebastiaan te Mierlo en is hij bovendien een aantal jaren geleden verkozen tot prins van de lokale carnavalsvereniging. Tijdens het kennedymarsweekend is Math het grootste deel van de tijd te vinden in de zogenaamde ‘Brabant 12’, ofwel één van de auto’s die van punt naar punt rijden om de veiligheid op de route te garanderen. Zo worden o.a. dranghekken geplaatst, wegafzettingen verzorgd en controles uitgevoerd indien me bijvoorbeeld de melding krijgt dat er auto’s op de route zijn. Math heeft hierbij een coördinerende functie en stuurt zijn team al pratend ‘over de porto’ op een enthousiaste en bevlogen manier aan. De bevlogenheid die hij uitstraalt bij het uitvoeren van zijn taken wisselt hij af met een gezonde dosis humor, wat zijn positieve weerslag heeft op het team van vrijwilligers waar hij mee werkt. Ook zijn kinderen gaan sinds een aantal jaren mee in de ‘Brabant 12’ en zullen wellicht in de toekomst de enthousiaste opvolgers worden van deze bijzondere vrijwilliger! Math Knippenberg: een voorbeeld van een échte vrijwilliger en voor de organisatie van de Kennedymars ‘Vrijwilliger van 2010!’ Math, bedankt en bedank namens ons ook alle andere vrijwilligers van jouw groep. Jullie inzet maakt dat onze Kennedymars is zoals hij is: gewoon goed!

Piet van Diepen (2010)

Piet is al ruim 40 jaar bij de Kennedymars betrokken en is dus een man van het eerste uur. Via het leger is hij bij de zogenaamde ‘hospikken’ terecht gekomen en maakte hij kennis met de EHBO. Daarbij heeft hij diverse cursussen gevolgd o.a. de sportmassage cursus. Op die manier heeft hij bij diverse sportevenementen lopers gemasseerd. Zo ook bij ’t Jasper Sport. Piet was er dus vanaf het begin van de estafetteloop bij. Destijds liep hij nog actief mee en werden de lopers van de eerste estafetteloop zelfs met oldtimers begeleid. Bovendien moest in de Lieropse bossen de fakkel gedoofd worden omdat er brandgevaar mogelijk was. Aangezien de oldtimers te langzaam gingen, werd snel daarna gekozen om de lopers met een busje te vervoeren. Dit busje waarmee de 16 lopers de route joggen, wordt al jarenlang door Piet bestuurd. Tijdens de 6e Kennedymars bleek het zo te zijn dat de massage olie bij de grote post in Deurne op was. Hierop besloot Piet met z’n team om dan maar sla olie te gaan gebruiken. De wandelaars bleken nog nooit zo lekker de route gelopen te hebben als tijdens die betreffende mars. Toen de ‘oude route’ nog gelopen werd, maakte Piet altijd deel uit van de ploeg van verzorgers bij de grote posten in Someren, dat toen door EHBO Someren geregeld werd. Nu organiseren de diverse EHBO verenigingen het zelf. Alleen Nirwana en in Asten zijn nog posten. Regelmatig gaat Piet nog een kijkje nemen en controleren hoe de verzorgder de wandelaars behandelen bij Hotel Centraal. Sommige lopers vertrouwen hem dan toe dat de voeten er wel afgesneden mogen worden!! Ook verzorgt hij nu nog steeds de estafette lopers (intapen) en geeft hij trainingen aan mensen die zich met de Kennedymars gaan richten op het verzorgen. Dit wordt gedaan middels een eenmalige trainingsavond voorafgaand aan de Kennedymars. De EHBO Someren bestaat uit ongeveer 200 leden die per jaar ongeveer 120 evenementen doen. Ook Piet’s vrouw is jaarlijks druk bezig met de Kennedymars door het leveren van de materialen aan de wandelaars voor het intapen van de voeten. We kunnen dus met recht zeggen dat Piet een echte Kennedymars man is die de uitverkiezing tot ‘Vrijwilliger van het jaar’ meer dan verdiend heeft.

Math van Tongerlo (2009)

Meer dan vijfentwintig jaar sjouwt hij dranghekken voor de veiligheid van lopers en publiek. Een drukbezet man, maar wat er ook gebeurt: dat ene weekend staat hij klaar in Someren. Math weet nog precies hoe hij betrokken is geraakt bij de Kennedymars. “Dat ging via Dirk van den Heuvel. We hadden contact door de renovatie van woningen in Budel. Dirk was daar ook en vroeg of ik met een groep vrienden wilde helpen bij de Kennedymars in Someren. Ik ben toen met mijn vriendengroep van dartvereniging De Bullwippers aan de slag gegaan. “Vier man aan iedere kan van de vrachtwagen, dan kunnen we het beste aan twee kanten van de weg de hekken plaatsen”. In de beginjaren was Math’s groep verantwoordelijk voor de afzetting v an zowel de binnenring als de buitenring en een deel van Lierop. “We liepen dan met zo’n 2400 dranghekken te sjouwen. Sinds we gebruik kunnen maken van een heftruck is ons werk lichter geworden en zijn we sneller klaar met de hekken. Daardoor kunnen we er nog andere taken bijdoen, zoals het verplaatsen van de infostand en het bewaken van het parcours. Toen Math van Maarheeze naar Leende verhuisde werd de band met de Bullwippers minder en heeft hij nieuwe krachten gevonden in zoon Michael, twee neven en hun vrienden. Op de vraag hoe lang hij dit vrijwilligerswerk al doet geeft Math aan dat dit toch minstens 25 jaar moet zijn. “Bij de geboorte van onze zoon Michael hebben we in ieder geval een kaartje van JOEK ontvangen. Michael is nu 25 jaar, dus zo lang in ieder geval.” Het Kennedymarsweekend heeft voor Math al jarenlang een vast patroon. Zaterdagmiddag rond 16 uur verzamelen bij huize van Tongerloo, om 17 uur melden bij de meldkamer en met de vrachtwagen op pad om de hekken uit te rijden en op te stellen. Om half acht is alles rondom de start op het Wilhelminaplein opgebouwd en wordt verder gegaan met de afzetting van de binnenring. Om 21 uur zijn we daarmee klaar en gaan we naar Queen Plaza om een frietje te eten. Daarna aan de slag om de hekken dicht te houden en publiek van het lopersparcours te houden. Belangrijk is het om altijd rustig blijven en mensen er van te overtuigen dat we dit doen voor de veiligheid van zowel lopers als publiek. Soms applaudisseert het publiek voor ons als we iemand, die wat moeilijk doet, toch op een nette manier weer achter de hekken krijgen. Vanaf zondagochtend 6 uur wordt aan de slag gegaan met de opstelling voor de start van het Rondje Someren en de finish van de Kennedymars. De finishklok wordt in stelling gebracht, de rode loper wordt uitgerold en vastgezet, hekken worden geplaatst, bloembakken op de juiste plaatsen neergezet enzovoort. Als het Rondje Someren van start is en alles voor het finishgedeelte goed staat volgt traditiegetrouw het Kennedyontbijt. Daarna heeft de groep rust tot 17 uur. Achter de laatste loper aan de hekken weer opruimen, de finish afbreken en opruimen en het grote bord van het gemeentehuis afhalen. De hekken moeten van Math precies oogje aan oogje en haakje aan haakje staan. Dan pas is het goed en dan pas is er tijd voor het eerste pilsje. Math van Tongerloo; het voorbeeld van een échte vrijwilliger en voor de organisatie van de Kennedymars Vrijwilliger van het jaar 2008! Math bedankt en bedank namens ons ook alle andere vrijwilligers van jouw groep. Jullie inzet maakt dat onze Kennedymars is zoals hij is: gewoon goed!

Jack van Rooij (2008)

Al een kwart eeuw is hij actief tijdens de Kennedymars in Someren. En niet alleen tijdens het Kennedymarsweekend maar ook in de periode daarvoor. Jack van Rooij is ‘techneut’ bij de Verbindingsdienst van het Nederlands Rode Kruis. Jaren geleden, toen ons evenement steeds groter groeide, was het nodig dat onze medewerkers onderling contact hadden. En in die tijd was er nog geen mobiele telefoon. Gelukkig konden wij een beroep doen op de Verbindingsdienst van het Nederlands Rode Kruis en op Jack van Rooij als coördinator van de Verbindingsdienst tijdens de Kennedymars. Je zou denken dat in het huidige tijdperk van computers en mobiele telefonie deze dienstverlening van NRK niet meer nodig zou zijn. Niets is echter minder waar. Bij het communiceren met portofoon kunnen andere vrijwilligers aangesloten op dat net meeluisteren en is iedereen tegelijk op de hoogte van een melding, een boodschap of actie. Zoals gezegd is Jack van Rooij de coördinator van de meldkamer en doet dat al jaren met enorm veel inzet. In de weken voor de Kennedymars belt en mailt hij met andere Rode Kruis vrijwilligers. “Niemand in onze organisatie krijgt betaald voor zijn inzet, het is allemaal vrijwilligerswerk net als bij jullie”, aldus Jack. Hij is degene die er voor zorgt dat de planning rond is, dat alle apparatuur in orde en geprogrammeerd is, dat er steunzenders zijn en dat ze werken, dat er materiaal en vervoer is, dat de meldkamer van de Verbindingsdienst is ingericht en dat alles weer wordt afgebroken en dat de spullen daarna weer in orde worden gemaakt voor bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. Kortom, een man die niet stil zit. Jack weet uit overlevering dat de medewerkers het tweede jaar dat de verbindingsdienst actief was in Someren in twee opgestapelde containers moesten werken. De meldkamer van nu ziet er veel beter uit. Medewerkers van NRK en bestuursleden van de Kennedymars werken samen. Hij voelt zich ieder jaar weer welkom in Someren, ondanks het feit dat er niet veel meer wordt vergaderd. “We zijn na al die jaren goed op elkaar ingespeeld en weten wat er moet gebeuren. Het is leuk om deel uit te kunnen maken van zo’n evenement en het hele weekend actief te zijn.” Jack telt de jaren niet, maar denkt dat dit de 25e Kennedymars is dat hij actief is voor ons. Een jubileum dus. Hij heeft slechts één keer verzuimd. “Ik was ziek en kon echt niet komen, maar ik heb toen wel kunnen zorgen voor de technische voorbereiding.” Dat is dé mentaliteit van een echte vrijwilliger! Wij zijn er enorm blij mee en daarom is Jack van Rooij voor ons vrijwilliger van 2008! Bedankt Jack en bedankt ook al die andere vrijwilligers van NRK en andere verenigingen, maar bedankt ook individuele vrijwilligers die hun steentje bijdragen. Bedankt iedereen die zich belangeloos voor ons evenement inzet! Zonder jullie zijn wij nergens.

Wouda Henraath (2007)

Mevrouw Wouda Henraath is een van de vele vrijwilligers, die zich al jaren achter de schermen inzet voor de Kennedymars. Vrijwel jaarrond is ze wel bezig met de een of andere klus voor de Kennedymars. Wat er ook moet gebeuren we hoeven het maar te vragen en ze staat direct voor ons klaar. De bekende blauwe Kennedymarsvlaggen komen op grote rollen binnen. Deze moeten worden uitgeknipt, omgezoomd, worden voorzien van een band en een touw. De Kennedymarslogo’s worden handmatig een voor een op de zwarte petten gestreken. Zo moeten de lintjes aan de medailles van de Mini Kennedymars handmatig worden bevestigd. Geen probleem voor mevrouw Henraath. En op de vrijdagavond voor de Kennedymars is ze steevast samen met onder andere haar dochter en kleindochters present bij het smeren van de vele duizenden boterhammen voor de lopers. “Ik ben nu eenmaal een bedrijvige bij, die niet graag stilzit. En de Kennedymars is toch absoluut de moeite waard.” is haar commentaar op de vraag waarom ze dit alles doet. Dankzij dit soort enthousiaste vrijwilligers kunnen wij onze Kennedymars maken tot wat het is: een schitterend, prima verzorgd spektakel.

Kom ons helpen

Vele handen maken licht werk. Dit geldt natuurlijk ook voor de organisatie van de Kennedymars. Vandaar dat we graag een beroep doen op eenieder die hun steentje wil bijdragen. Check de mogelijkheden en deel mee in het gevoel van trots dat wij als vrijwilliger graag met jullie delen!

Meer informatie:

JOEK Lid Vrijwilliger

Sponsoren