Blog 2: Tips van podotherapie Nollen

13 mei 2017

Naar aanleiding van onze vorige blog over de voorbereiding op de Kennedymars, spraken we met Lisa van podotherapie Nöllen uit Someren. Een podotherapeut behandelt mensen met voet-, teen- en nagelklachten of klachten aan knie, heup en/of rug die voortvloeien uit het niet goed functioneren van voeten. Lisa richt zich onder andere op de behandeling van sporters en heeft vanuit die specialisatie een aantal tips voor jullie.

Wat vinden jullie van oefenwandelingen als voorbereiding op de Kennedymars?

Oefenwandelingen zijn ontzettend belangrijk. Je kunt je schoenen testen en inlopen en uitproberen welke loopsnelheid bij je past. Mochten er pijnklachten ontstaan door het wandelen, dan kunnen die klachten op tijd ondervangen worden, zodat je er tijdens de Kennedymars geen hinder van ondervindt. Daarnaast is het zo dat door middel van oefenwandelingen zowel je spieren als je conditie worden getraind op meer inspanning, waardoor overbelasting en blessures voorkomen kunnen worden.

Aan welke pijnklachten moeten we denken en waardoor ontstaan deze?

Vaak ontstaan pijnklachten in de voet, enkel, knie, heup en rug door een afwijkende voetstand. Dat wil zeggen dat de voeten bijvoorbeeld naar binnen of juist naar buiten gekanteld staan. Hierdoor kan een disbalans in de rug veroorzaakt worden, met klachten tot gevolg. De klachten komen meestal naar voren bij staan en lopen en variëren in heftigheid en regelmaat.

Wat doen jullie om klachten te verhelpen?

Door middel van een podotherapeutisch onderzoek kan de oorzaak van klachten achterhaald worden en kan hierop worden ingespeeld. We laten mensen bijvoorbeeld op een loopband wandelen en filmen dan de looppas. Dit zorgt ervoor dat we in kunnen zoomen op de voetstand en onze klanten ook kunnen laten zien waar klachten vandaag komen. Als er een voetstandafwijking is, bestaat het behandelplan meestal uit podotherapeutische zolen om de voetstand te compenseren of corrigeren. Podotherapie Nöllen werkt samen met fysiotherapeuten en cesar therapeuten. Bij meer complexe klachten zorgt deze samenwerking voor een multidisciplinaire aanpak, waardoor klachten vaak goed en snel verholpen kunnen worden.

Waar kunnen mensen op letten tijdens het wandelen om klachten te voorkomen?

Tijdens het wandelen kun je letten op stapgrootte. Mensen kunnen beter kleinere stappen zetten dan grote. Alle stappen die niet onder de romp van het lichaam gezet worden, kun je zien als energie die in de grond gaat en die je niet meer terugkrijgt. Daarnaast kun je talkpoeder in je sokken en schoenen doen om schuiven, en daarmee blaarvorming te voorkomen. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om te zorgen voor goede schoenen en goede wandelsokken.

Als een of meerdere van de volgende problemen zich voordoen, kunnen mensen bij de praktijk een formulier afhalen met speciale striktechnieken:

  • De zijkant van de voorvoet doet pijn
  • De schoen voelt strak aan de wreef
  • De tenen voelen gekneld/teennagels worden zwart
  • De hiel glijdt uit de schoen
  • De middenvoet glijdt heen en weer in de schoen

Hebben jullie tips voor mensen met betrekking tot het uitzoeken van de juiste schoen?

Er zijn een aantal belangrijke punten waarop mensen kunnen letten bij het aanschaffen van een goede wandelschoen.

  • Koop schoenen aan het einde van de dag, omdat de voeten dan vaak dikker zijn.
  • Koop schoenen 1 cm langer dan de grootste teen. Je voeten worden namelijk tijdens het lopen langer dan ze zijn in stand.
  • Let goed op de pasvorm. Met name de hielkap is erg belangrijk. Als de vorm niet goed bij je voet past, kun je enkel- en knieproblemen krijgen.
  • Let goed op de breedte van de schoen. Zowel bij een te brede, als bij een te smalle leest kun je last van blaarvorming krijgen.

Als mensen klachten hebben, hoe kunnen ze jullie dan bereiken?

Het beste kunnen mensen contact opnemen via 0493-479050 of mail@podotherapie-nollen.nl . Ze kunnen dan om advies vragen of een afspraak inplannen voor een screening/onderzoek.

 


[RICH_REVIEWS_FORM]
[RICH_REVIEWS_SHOW category="page"]

Sponsoren