Blog 9: Een pilsje en een patatje? Wat eet je na de Kennedymars?

27 juni 2017

Bijna is het zover! Nog 4 dagen en dan sta je aan de startstreep van de Kennedymars Someren 2017. In de afgelopen 8 blogs hebben we getracht je zoveel mogelijk informatie te geven die je helpt bij het vullen van je rugzakje, maar ook bij de mentale en fysieke voorbereiding op deze fantastische tocht van 80 km. In deze blog kijken we vast vooruit naar het moment dat je over de eindstreep loopt, het moment dat je moe en uitgeput, maar ook voldaan en trots verlangt naar een warm bad en die welverdiende rust.

Welke voedingstoffen gaan je helpen om zo snel mogelijk te herstellen en wat kun je het beste eten en drinken na de Kennedymars?

Laten we vooropstellen dat iedereen anders is. De een verlangt ontzettend naar iets te eten en te drinken na de mars, de ander krijgt geen hap of slok door zijn keel. Dat heeft met name te maken met je fysieke reactie op langdurige inspanning. Als je niet direct na de Kennedymars honger hebt, dwing jezelf dan ook niet om direct te gaan eten. Kom eerst even tot rust en ga dan nadenken over eten en drinken. Je lichaam geeft vaak aan wat het nodig heeft.

Het allerbelangrijkst na de Kennedymars is om zo snel mogelijk koolhydraten en eiwitten aan te vullen voor herstel. Door inspanning gebruikt je lichaam koolhydraten, die je na inspanning het beste zo snel mogelijk kunt aanvullen (in ieder geval binnen een uurtje of 2). Dit zorgt ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen en voedingsstoffen naar je spieren kan sturen. Ook eiwitten zijn belangrijk. De combinatie van koolhydraten en eiwitten, zorgt ervoor dat beide stoffen sneller op worden genomen door je lichaam. Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het herstellend vermogen van je spieren. Denk aan: pasta bolognese, een bakje yoghurt met muesli en honing, een wit broodje met kipfilet en een kom havermoutpap met rozijntjes en magere melk. Heb je een minder goede eetlust, kies dan voor vloeibare en makkelijk verteerbare producten. Maak bijvoorbeeld een shake van yoghurt, een banaan, havermout en honing of kies voor een suikerrijke drank, zoals AA-energydrink en neem wat later nog een broodje met kip of een kommetje yoghurt of kwark. Neem liever geen koolzuurhoudende producten i.v.m. mogelijke reacties van je maag en darmen hierop.

Let op met vetten. Vetten vertragen je vertering, zoals we in eerdere blogs hebben geleerd. Dus het eten van vetrijke producten in combinatie met koolhydraten en eiwitten, zorgt ervoor dat de koolhydraten en eiwitten minder snel kunnen worden opgenomen en naar je spieren gestuurd. Een patatje lijkt misschien lekker omdat het ontzettend zout is, maar bevat ook heel veel vetten. Dit is daarom een minder goede keuze.

En dan dat pilsje…wel of niet doen? Nou, een pilsje kan altijd. Hou er echter rekening mee dat alcohol vocht onttrekt aan je lichaam, terwijl je na inspanning juist vocht nodig hebt. Je kunt daarom beter eerst zorgen voor voldoende vochtaanvulling en het leggen van een goede bodem van koolhydraten en eiwitten. Wil je erna nog een pilsje, neem er dan gerust 1 of 2.

Wij wensen jullie mega veel succes aanstaande zaterdag/zondag en hopen dat jullie wat handige tips en informatie uit onze blogs hebben kunnen halen. Heb je nog last minute persoonlijke vragen? Neem dan zeker eventjes contact met ons op!

Sponsoren