Blog 4: Wat eet je tijdens de Kennedymars

23 mei 2017

In de vorige blog hebben we het gehad over de voedingsstoffen die van belang zijn tijdens de Kennedymars. We kwamen tot de conclusie dat met name koolhydraten een belangrijke rol spelen voor het leveren van energie tijdens de tocht. Ook hebben we gezien dat het eten van grote maaltijden waarschijnlijk niet zo’n strak plan is. Hoe kunnen we dit nu vertalen naar etenswaren die je mee kunt nemen in je rugzak?

Om daar goed advies over te geven, gaan we eerst even in op koolhydraten als energiebron. Je hebt namelijk verschillende soorten koolhydraten, die je lichaam op verschillende manieren verwerkt. Zo zijn er snelle en langzame koolhydraten, geraffineerde en ongeraffineerde koolhydraten en hebben we het ook vaak over vezelrijkheid.

Snelle koolhydraten, oftewel koolhydraten met een hoge glykemische index worden snel opgenomen in je bloed en zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten daarentegen worden langzaam opgenomen en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft. Geraffineerde koolhydraten zijn bewerkte koolhydraten. Dit verwijst naar graanproducten waarvan de kiem en zemelen verwijderd zijn. Het resultaat daarvan is een verlies aan vezels, vitamines en mineralen. Vezels vormen onderdeel van onder andere volkorenbrood, zilvervliesrijst en havermout. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en spijsvertering en zijn onder andere van invloed op het verlagen van je slechte cholesterol. Vezels zorgen er echter ook voor dat voeding moeilijker afbreekbaar is voor je lichaam.

Tijdens de Kennedymars heb je het meeste aan koolhydraten die snel worden opgenomen door je lichaam en die makkelijk te verteren zijn. We denken dan minder na over de voedingswaarde en kwaliteit van producten, zoals we normaal zouden doen, maar kijken vooral naar wat ons lichaam nodig heeft en hoe we ons lichaam zo snel en goed mogelijk hiervan kunnen voorzien. Omdat je continu in beweging bent, en we je spijsvertering niet te zeer willen belasten, kun je tijdens het lopen het beste producten kiezen met een hogere GI die niet te veel vezels bevatten. Daarmee maak je het voor je lichaam zo gemakkelijk mogelijk om de voedingsmiddelen af te breken en energie vrij te maken.

Handige maaltijden om mee te nemen:

  • Witbrood met jam, stroop of mager vleesbeleg.
  • Krentenbolletjes
  • Pannenkoekjes (kant en klaar of zelf maken met banaan en havermout)
  • Rijstwafels
  • Banaan
  • Rozijnen
  • Dadels
  • Watermeloen
  • Breaker
  • Isotone sportdrank

Naast koolhydraten is het belangrijk om kleine porties eiwitten te nuttigen tijdens de Kennedymars. Tijdens langdurige inspanning vindt er altijd afbraak van eiwitten plaats. Om deze afbraak wat te verminderen kun je tijdens de inspanning kleine porties eiwitten nuttigen in combinatie met koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijk beleg voor op je brood en breakers, magere chocomel of yoghurtdrank.

Bedenk dat ieder lichaam anders is. De een kan prima twee volkoren boterhammen naar binnen werken zonder problemen, voor de ander levert het maag- en darmklachten op. Probeer tijdens je oefenwandelingen uit welke producten voor jou goed werken en welke niet.

Sponsoren